jasna kuchnia
Elektronika,  Sprzęt elektroniczny,  Technologia

Sprzęty elektroniczne w kuchni i ich klasy

kuhcnia z mikrofalówką i kuchenkąPrzechadzając się przez zwykły, pierwszy lepszy sklep z RTV czy AGD, czyli ogólnie elektroniką, można dostrzec, że powszechnie wykorzystywane w gospodarstwach domowych sprzęty techniczne są selekcjonowane pod kątem ich klas energetycznych. Na czym te klasy polegają i o co w nich chodzi? Popatrz dalej, postaramy się mniej więcej wyjaśnić, czemu klasy energetyczne mają służyć.Na terenie Unii Europejskiej jest obowiązujący wymóg, aby każdy wypuszczany przez producentów na rynek sprzęt elektroniczny, zwłaszcza gdy mowa o kategoriach urządzeń AGD, posiadał odpowiednie oznaczenie. Symbolika jest uniwersalna dla każdego kraju na obszarze UE i określana jest według liter alfabetu. Najgorszej jakości energetycznej sprzęt elektroniczny ma oznakowanie G, z kolei najlepszej A+++. Warto wspomnieć, że ten symbol definiuje konsumentowi nieznającemu się na parametrach technicznych sprzętu, który zamierza kupić, jak prezentuje się pod kątem energetyczności dany model interesującego go urządzenia, czyli ile zużywa energii elektrycznej. W zasadzie nawet takie proste, niekonkretne w stu procentach, ale ogólne oznaczenie daje sposobność bezproblemowego zorientowania się, czy określony sprzęt jest w ogóle warty zakupu. To, jakie klasy energetyczne są przypisywane danym modelom urządzeń, czy całym liniom sprzętów, uzależnione jest także w bardzo dużym stopniu od wyposażenia ogólnego, całościowego. Jako standard przy tak silnie rozwiniętej obecnie technologii uznaje się sprzęty z klasą energetyczną oznaczaną symbolami A+ czy też A++, a coraz częściej na rynku dominują również modele ogólnodostępne z klasą A+++.
Autor:

Możliwość komentowania Sprzęty elektroniczne w kuchni i ich klasy została wyłączona